2 Haziran 2021 Çarşamba

2 Haziran'dan 3 Haziran'a Orhan Kemal ve Nazım Hikmet

 


2 Haziran'dan 3 Haziran'a Orhan Kemal ve Nazım Hikmet  

70x100 cm, Kağıt Üzerine Akrilik,2021, İstanbul, Ressam Haydar Özay


2021'in haziran ayına doğru yaklaşırken, 3 Haziran 1963'ü Nazım Hikmet'i  ve 2 Haziran 1970'i Orhan Kemal'i  birlikte hatırlayan  bir resim, ressam Haydar Özay'ın Orhan Kemal ve Nazım Hikmet resmi, Gezi Resmi'nin ressamı  Haydar Özay'ın kapsamlı şekilde ele aldığı Nazım Hikmet resimleri sergilere dönüştü, posterleşti, kartpostallara  PTT pullarına yansıdı. Pandemi koşullarında paylaştığı Engels ve Rosa Luxemburg resimlerinden sonra bu resminde Nazım Hikmet ve Orhan Kemal'i birlikte hatırladı ve resmetti.

Ressam Haydar Özay  hafızalarında yer eden  konuları  seçiyor,  sıradışı mekanlarda atölyeler kuruyor. 2006'da Şan Tiyatrosu harabesinde 70 metrekarelik Büyük İstanbul Resmi'ni  yaptı. 2015'te Mimarlar Odası terasında bir atölye oluşturarak bu çizgisini sürdürdü. Bir yıl boyunca çalışarak tamamladığı Gezi direnişinde hayatını kaybedenleri bir araya getiren 50 metrekarelik anıtsal Gezi Resmi İle bir tarih ressamına dönüştü. Gezi'nin Ressamı, Nazım Hikmet ressamı olarakta biliniyor son yıllarda.

Geçtiğimiz aylarda yaptığı Engels ve Rosa Luxemburg resimleri de büyük ilgi gören Haydar Özay,büyük devrimcilere olan ilgisini   sürdürürken, bir yandanda edebiyatı, şiiri, tiyatroyu resim dünyasının merkezine  koymuş görünüyor.

    Ressam Haydar Özay anlatıyor:  

    Nazım Hikmet ve Orhan Kemal'in bir arada , eski cumbalı evler, gecekondular gramofon, lamba, kedi ve kitaplar , denizin,martıların, Galata Köprüsü değil Unkapanı Köprüsü ve Bozdoğan kemeri gibi ayrıntıların olduğu bir İstanbul manzarası önündeler. Orhan Kemal'in yaşadığı ve kitaplarına yansıyan bir yere işaret ediyor bu bakış. Küçükpazar, Cibali, Balat gibi semtlerin olduğu bir yer

    Nazım Hikmet rüzgarda salınan bir söğüt ağacının dallarıyla birlikte. bir hatıra olarak giriyor resme sanki. Nazım Hikmet, Orhan Kemal'in kitaplarına ve ona olan sevgisini gösteriyor. bir karanfil uzatıyor. .Orhan Kemal dört tane kitap tutuyor. İki cildin yanında Orhan Kemal yazıyor. Bu ciltlerden birisinin bize görünen yüzünde el yazısıyla   Bereketli Topraklar Üzerinde yazıyor. Kemal cildi olan diğer cildin Bereketli Topraklar Üzerinde'nin devamı olan Gurbet Kuşları olduğunu düşündüm. Yine bu iki kitabın altında 3,5 yıl yazan ve ölümsüzlük işaretli Nazım'la ilgili hapishane anılarını anlatan, Orhan Kemal'in 1965'te yayınladığı Nazım Hikmet'le 3.5 Yıl isimli anı kitabı.

     2 Haziran 1970'i ve  3 Haziran 1963'ü beraber hatırlayan  mütevazi bir başlangıç saydığım bu ilk Orhan Kemal ve Nazım Hikmet resmim, umarım yeni resimlerle devam eder, bir sergiye, sergilere ve bir kitaba doğru ilerler.

Hiç yorum yok: