1 Ocak 2018 Pazartesi

HOMURDANANLARIN 19.YILI

Büyütmek için tıklayın

HOMUR BU YIL 19 YAŞINDA; SEVEN, OKUYAN, DESTEK VEREN, BİZİMLE BİRLİKTE OLAN TÜM DOSTLARIN  YENİ YILINI KUTLARIZ

 İlk sayısı 18 Aralık 1999 tarihinde yayınlanan, içeriği, boyutu, bilim-sanat dolu yapısı, yeşil rengi, özel çıkış zamanlamaları gibi özellikleriyle diğer mizah dergilerinden ayrılan dergimiz HOMUR, 18 Aralık 2018 ‘de 19 yıllık yayın hayatını doldurdu. 19.yılına, aşağıda isimleri olan, ülkemizin en saygın kardeş emek ve meslek örgütleriyle birlikte, şimdi hayatta olmayan mizah ustalarımız ; SABAHATTİN ALİ, AZİZ NESİN, RIFAT ILGAZ, MUSTAFA UYKUSUZ’un çıkarttıkları MARKO PAŞA MİZAH DERGİSİ’nin tavrı olan “halk için, halkla beraber “anlayışı ile ulaştı. 
HOMUR, çıktığı 19 yıl içinde, toplumun en militan, en yiğit, en fedakar güçlerini yanına alıp, hep birlikte dalıcı, araştırıcı ve mücadeleci kimliği ile basında yerini aldı. HOMUR’u oluşturanların kurdukları HOMUR MİZAH ve KARİKATÜR GRUBU, 19 yılda 86 sayı yayınladıkları HOMUR MİZAH DERGİSİ’nin yanı sıra daha küçük boyutta olan “KRİZ” ve “HOMURCUK” dergilerini çıkardı. Ayrıca metal işçilerinin çocukları için “kırmızı METAL KARINCA” adlı çocuk dergisini çıkarmaya devam ediyor. 
HOMUR dergilerini, Türkiye’den ve Dünya’dan 318 yazar-çizer, birbirinden güzel eserleriyle yarattı. Bu dergiler, 22 demokratik kitle örgütü, dernek, meslek odası, sendika ve platformlarla beraber oluşturuldu, bedelsiz olarak kitlelere ulaştırıldı. Üç sayısı 2. Baskı yapan, her sayısının 10 bin ile 50 bin arasında değişen tirajı olan HOMUR, mahallelerde, köylerde ve şehirlerde dağıtıldı, evlere girdi. 
HOMUR dergileri , bugün demokratik kitle örgütleri, platformlar, meslek odaları, sendikalar ile beraber yaşıyor ve mücadele ediyor. Aynı çalışma anlayışında olduğu 12 kardeş kuruluş, platform, meslek odası ile birlikte , nükleer santraller, çevre katliamları, deprem umursamazlığı, kentsel dönüşüm yolsuzlukları başta olmak üzere toplumumuzun sorunları üzerine gitmiş, bu da HOMUR’a gurur vemiştir. Fiziki saldırılara uğrayarak yok edilen, yakılan, yargısız infaza uğrayan, failleri bilinip üstüne gidilmeyen SABAHATTİN ALİ (Türkiye), ASAF KOÇAK (Türkiye), İBRAHİM GÜNGÖR (Türkiye), NACİ EL-ALİ (Filistin), SANTIAGO NATTINO (Şili), Fransa’da CHARLIE HEBDO katliamında öldürülen karikatürcü dostlarımız ; WOLINSKI, CABU, CHARB, STEPHANE CHARBONNIER , TIGNOUS,HONORE ile mizah ve karikatürcülere yapılan katliamları gündemde tutmuş ve hatırlatma sorumluluğunu üstüne almayı görev bilmiştir. Topluma yön veren ustalarımız; NASREDDİN HOCA, AZİZ NESİN, RUHİ SU , ADNAN YÜCEL, NACİ EL- ALİ için sergiler açmış, ulusal ve uluslar arası yarışmalar düzenlemiştir. 
17 Ağustos 1999 depreminden sonra İstanbul Tabip Odası’yla hazırladığımız kartpostalların geliri depremzedeler için kullanıldı. 
Altın arayan şirketlerin siyanür kullanmasına karşı direnen kardeşlerimizle köylerde, grevde/direnişte olan işçi arkadaşlarımızla fabrikalarda, emekçi halkımızla beraber yürüyüşlerde, gezi parklarında, beraber sergiler açmıştır. 2012 yılında İBB Şehir Tiyatrolarında Arif Akkaya’nın sahneye koyduğu Türkiye yakın tarihine göndermeler yapılan “OTOBÜS” adlı tiyatro oyununda oyun boyunca sahneye yansıtılan canlandırmalı karikatürler Homur gurubu tarafından hazırlandı. Bu, karikatürün bir tiyatro oyununda yoğun biçimde kullanıldığı ilk örnekti…
Sanatı metalaştırmaya çalışan sermayenin, kapitalizmin neo-liberal politikalarına karşı aktif ve teorik mücadele etmiş, kamusal alanda mizahı ve karikatürü buluşturmak için çaba göstermiştir. 
19 yıldır devam eden gelenekten gelen mizahımızı, geleceğe de taşımaya devam edecektir

Hiç yorum yok: