7 Ocak 2016 Perşembe

KOMER'İN OTOMOBİLİ

ODTÜ'den bu kadar rahatsız olmalarının nedeni aslında çok eskilere dayanıyor; ODTÜ'deki devrimci ruh hiç bitmedi çünkü...

6 Ocak tarihi bir olayın yıl dönümü...
Komer'in otomobili ODTÜ'nün bahçesinde devrimci öğrenciler tarafından yakıldı...

Komer kim? Otomobili niye yakıldı?

Robert Komer

Vietnam Pasifikasyon uzmanı ve CIA ajanı Robert Komer, 28 Kasım 1968 Perşembe günü olaylı olarak Türkiye’ye geldi. Vietnam Kasabı-İşkencecisi olarak adlandırılan Komer’in Türkiye’ye gelişi devrimci gençler tarafından protestolarla karşılanmıştı.

Komer’in Türkiye’ye ayak bastığı dakikalarda ilk protesto gerçekleştiriliyordu. Komer’ın uçağının Yeşilköy’e ineceğini haber alan devrimci gençler, havaalanına giderek çürük yumurtalarla Komer’i protesto ediyordu. Bu protestonun ardından aralında Deniz Gezmiş’in bulunduğu devrimci gençler gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 18 öğrenciden Deniz Gezmiş, Mustafa Zülkadiroğlu, Toygun Eraslan, Rahmi Aydın ve Mustafa Gürkan eylem nedeniyle tutuklanmıştı.

İstanbul’daki gibi Ankarada’da devrimci gençler Komer’i protesto etmek için bu kez Esenboğa havaalında buluştu. Komer’in uçağını havaalanına indirmemek için piste oturan gençlerin eylemi karşısında emniyet Komer’i iniş pistinden alarak araçlar havaalanı dışına çıkardı.


6 Ocak 1969 Pazartesi... ABD’nin Ankara Büyükelçisi Komer’in 69 model ‘Cadillac’ marka, siyah renkli, 06 CA 001 plakalı aracı öğle saatlerinde ODTÜ’ye gitti.


Rektörlük’ün yanında Komer’in arabasını fark eden gençler, yurtlara ve fakültelere haber verdi. Haberin duyulması ile birlikte Komer’in arabasının bulunduğu yerde aralında  Ulaş Bardakçı, Sinan Cemgil, Hüseyin İnan, İrfan Uçar, Halil Çelimli, Yusuf Tunbay Aslan, Bekir Tuncay Çelen, Mehmet Akın Atauz, İbrahim Seven, Mete Ertekin, Sait Big, Serdar Haybat, Mustafa Taylan Özgür’ün de bulunduğu bir grup öğrenci topladı.

Komer’in arabasını ters çevirmek için uğraş veren gençler, bir süre sonra bunu başardı. Ters dönen arabanın yakıt deposundan benzin akmaya başladı. Hüseyin İnan bunu görünce, Sinan Cemgil’in boynundaki atkıyı tutuşturarak arabayı ateşe verdi. Komer’in arabasının yakılması Türkiye’de ve uluslararası alanda ses getirdi.

Komer’in arabasının yakılmasının ardından görevinden uzun kalmadan, ABD’ye geri dönmek zorunda kaldı.

Kaynak:muhalefet.org
"OTOBÜS" oyunundan /Komer'in arabası çizimi
İBŞT 2011-2012 sezonu
Yön:Arif Akkaya 



1 yorum:

Murat AYGEN dedi ki...

Siyasette kendisine verilen çok küçük (aslında çok büyük) rolü başarı ile oynayan Sn. Merve KAVAKÇI TED Ankara Koleji mezunudur. Siyaseti yüzüne-gözüne bulaştıran ve bizzat ÖZAL tarafından azledilen İsmail *zd*ğl*r ise ODTÜ mezunu. Bu iki mektepten birincisini İsmet İnönü, ikincisini ATATÜRKÇÜLER kurmuşlardır. İnönü'nün ODTÜ'yü ziyareti vaki değildir. Gitse idi, arabası yakılırdı.