4 Ocak 2016 Pazartesi

Charlie Hebdo katliamında katledilenleri anıyoruz

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo 6 Ocak'ta, geçen yıl 12 kişinin öldüğü terör saldırısında hayatını kaybeden çalışanlarının anısına özel bir sayı çıkaracak.

16 sayfalık dergi bir milyon baskıyla 32 sayfa yayınlanacak. Haftalık tirajı 100 bin olan Charlie Hebdo'nun yurtdışı tirajı ise 10 bin civarında.

Piyasaya çıkacak olan özel sayıda hayatını kaybeden derginin usta kalemleri Cabu, Tignours, Honore, Wolinski, Charb'ın karikatürleri de yer alıyor. Ayrıca 200 bine yakın abonesi olan dergi özel sayıda dünyaca tanınmış simaların destek mesajlarını da yayınlıyor.

Bu arada DHA'nın haberine göre Charlie Hebdo’nun anma için hazırladığı kapak tartışma yarattı.

 Fransa’da geçtiğimiz yıl teröre 12 kurban veren Charlie Hebdo saldırısının yıl dönümünde çıkacak derginin yeni sayısı tartışmalara yol açtı.
Fransa’nın başkenti Paris’te geçtiğimiz yıl 12 kişinin hayatını kaybettiği Charlie Hebdo saldırısının yıl dönümünde, derginin anma için hazırladığı yeni kapağı tartışmalara yol açtı. Ülkede tek tanrılı dinlerin saldırıların yıl dönümünde yayınlaması beklenen ortak deklarasyonun da dergi kapağı üzerine iptal edildiği bildirildi.

Derginin son kapağına Tanrı figürü resmedildi ve üzerine “1 sene sonra; Katiller hala koşuyor” ifadesi yazıldı.
Fransa’da geçtiğimiz yıl 7 Ocak’ta terör saldırısı sonucu yazar ve çizerlerini kaybeden Charlie Hebdo dergisi, saldırının yıl dönümü için Çarşamba günü çıkartacağı özel sayının kapağını Fransız basını ile paylaştı.

Le Figaro’da yer alan habere göre “1 sene sonra katiller hala koşuyor” başlığı ile çıkacak dergi bu yazıyı “Tanrı” olarak çizdiği bir karikatürün altına yazıyor.

Fransa’da inançlı vatandaşların tepkisi toplayan karikatür yeni bir tartışmaya yol açtı. Ülkede tek tanrılı dinlerin temsilcileri yeni yıl tebrikleri için yaptıkları toplantı sonrasında, Charlie Hebdo saldırısının yıl dönümü için yapacakları ortak deklarasyonu iptal etti.

Vahit Akça'dan katledilen 5 çizer
Atilla Atala

Je Suis Charlie Belgeseli

BİR DE PROTESTO VAR

Aynı sayıda yer alan ırkçı bir karikatür de tepkilere neden oldu...

Charlie Hebdo dergisi yeni editörlerinden Riss (Laurent Sourisseau), Almanya'da yaşanan taciz olayları üzerine yeni biz çizim yayımladı. Tacize karşı ses çıkartırken, bunun yanında ırkçı bir dille Aylan Kurdi'ye sesleniyor.  Bu kısa ve derin anlamlar taşıyan çizimi, karikatüristlerce "ırkçı" olarak değerlendiriliyor.

Riss, son yayınlanan karikatüründe, yılbaşı akşamı Almanya'da yaşanan taciz olaylarına gönderme yaparak, "Aylan büyüseydi ne olacaktı?" diye soruyor. Karükatürün başlığında "Sığınmacılar" diye seslenen Riss, içeriğinde Aylan'ın karaya vuran bir çizimi altında "popo vurguncuları" olarak tanımladığı sığınmacılardan kaçan bir kadını betimliyor. Bu "tacizcilerin" sığınmacılar olduğunun kesin kararına varan Riss, Aylan'ın büyüyünce onlardan birine dönüşecek olduğunun garantisi verir gibi bir soru soruyor. "Aylan büyüseydi ne olacaktı?"

Almanya'nın Klön kenti başta olmak üzere, yılbaşı gecesi 100'ün üzerinde kadın tacize uğradıklarını dile getirerek şikayette bulunmuşlardı. Bunun üzerine aşırı sağcı Pegida üyeleri sokaklarda sığınmacılara saldırmışlar ve başta Suriyeli ve Arapça konuşan mülteciler dahil, pekçok yabancı hedef haline gelmişti.

Charlie Hebdo editörü Riss ise, Pegida gibi mültecileri suçluyor. Alman polisi taciz skandallarında her hangi bir mülteci unsuru bulunduğunu kanıtlayamamış, bu gibi olaylarınsa daha önceki yıllarda da yaşandığı fakat üstünün kapatıldığı ülkede konuşulmaya başlanmıştı.   (haber.sol.org.tr)

Kuşkusuz bir mizahçı ezilenin, mağdurun karşısında yer almamalı. CH dergisinin beyin takımı gittikten sonra düştüğü bu durum gerçekten üzücü tabii...

Hebdo'nun ırkçı çizimi

Hiç yorum yok: