9 Temmuz 2015 Perşembe

Atena Farghadani ye destek




İranlı kadın karikatürist Atena Farghadani geçtiğimiz ay çizdiği karikatürlerle doğum kontrolünün kısıtlanmasına karşı çıkmak, devlet büyüklerine hakaret etmek gibi nedenlerle 12 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Aynı zamanda bir aktivist de olan Atena Farghadani,  karikatürlerinde Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye, dini lider Ayetullah Hamaney’e, hükümete, milletvekillerine hakaret etmek, ulusal güvenliğe karşı tehdit oluşturmak ve mevcut düzene karşı propaganda yapmak suçlarından da hapse mahkum ettirilmişti.
Hapishanede açlık grevine başlayan ve Şubat ayında hastaneye kaldırılan çizerin her gün en az 9 saat sorgulandığı ileri sürülmektedir.
Uluslararası Af Örgütü Tahran yönetimine sağlığı bozulan Farghadani'nin en kısa zamanda serbest bırakılması için çağrıda bulundu.
Daha vahim bir durum da Atena Farghadani ve avukatı Muhammet Mohgimi’nin evlilik dışı ilişkide bulunmak suçundan bir kez daha hâkim karşısına çıkacak oluşları. Bunun gerekçesi ise avukat müvekkil görüşmesi sırasında el sıkışmaları. Bir gardiyanın ihbarı sonucu tutuklanan avukat daha sonra 60 bin dolar kefaletle serbest kalmıştı.
İngiliz ve Amerikan basını hiçbir gerekçe olmaksızın tutuklanan Farghadani için destek kampanyası başlattı, dünyadan pek çok çizer de twetter de #Draw4Atena hastegiyle karikatür çizdi.


DESTEK İÇİN ÇİZİLEN KARİKATÜRLER














Hiç yorum yok: