3 Kasım 2010 Çarşamba

HOMUR, Allianoi'de


HOMUR "Allianoi" için çıkacak...
Homur bu kez de sullar altında kalacak olan dünyanın ilk hastanesi Allianoi için çıkacak... Tabipler odası için çıkacak olan Homur'a konuyla ilgili yazı ve karikatürlerinizi bekliyoruz...

TARİHİMİZE VE KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKALIM
ALLIANOI KARANLIĞA GÖMÜLMESİN

İzmir’in Bergama ilçesinin 18 km. uzağında, 1800 yıllık geçmişi, kaplıcasının yanı sıra köprüleri, caddeleri ve sokakları ile dünyanın (hâlâ kullanılabilir durumdaki) ilk suyla tedavi merkezi, Allianoi. Bu özellikleri ile dünyada tek örnek.
Dokuz yıl boyunca bin bir emekle yürütülen kazılarla yüzde yirmisi ortaya çıkartılabildi. Şimdi Bergama Müzesi’nde olan on binin üzerinde taşınabilir eserle ülkemiz insanının yüzakı. Arkeoloji, sanat tarihi, mimarlık, mühendislik, tıp, farmakoloji ve hidroloji tarihi bilimlerinin literatürüne girebilecek son derece önemli sonuçlar elde edildi.
2001yılında 1. derecede Arkeolojik Sit alanı ilan edilmesine, gerçek anlamda korunması için alternatif proje hazırlanarak Bakanlığa gönderilmesine, kurulan iki Akademik Bilim Komisyonu’nun raporlarında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girebilecek değerde önemli bir ören yeri olduğuna ve su altında bırakılarak korunmasının mümkün olmadığına karar verilmesine rağmen (bu raporlar kamuoyundan gizlenerek) sayısız Akademik kurullardan birinde “ Bilim Komisyonu’nun “ raporu Koruma Kurulu’na sunularak katledilmesi yönünde karar çıkartıldı.
Mart 2001’de Allianoi’nin I. Derecede Arkeolojik Sit kararı ile koruma altına alınmasına karar veren Kurul, Ekim 2007’de çamur altında bırakılmasına hükmetti.
Ve şimdi hepimizin gözünün önünde bir tarih ve kültür katliamı yaşanıyor.
Bergama'nın ikiz kardeşi, Antik çağ tıbbının en önemli merkezlerinden Allianoi Yortanlı Barajı’na kurban ediliyor. Kurtarılması, korunması, insanlığın ortak mirası olarak yaşatılması için yürütülen bütün çabalara rağmen kuma, çamura, suya, kısacası karanlığa gömülüyor.
Sayın Kültür Bakanı; “Allianoi konusunda ciddi bir duyarlılık oluştu. Keşke bundan önceki senelerde de olsaydı.” diyor… “Mahkeme kararlarını uygularım ama baraj bitmiş yapılacak bir şey yok.” diyor… “Ben de bu konuda hassasım. İnanın. Ülkemizin her yerinde böyle çok önemli nice eser var…” diye ekliyor.
Allianoi; konuşmalar sürerken kaçak kumla, ısrarlı kurul toplantıları, hassas dengeler, cetveller ve vinçlerle karanlığa gömülüyor.
Bizi duyan var mı?
Tarım ve kültür politikalarını, varsa gözden geçirmek isteyenler neredeler?
Çiftçiyi ağır ekonomik koşullar altında ezilmeye mahkum edenler, şimdilerde suya kavuşturacağız diyerek Allianoi’u kumla gömüyorlar.
Allianoi; harçların içine gizlenen çimentoyla 50 yıl sonrasında anlaşılır denilerek!.. Allianoi; “madem ki öneminin farkındasınız öyleyse 6 ay işlemi durdurun” önerileri dikkate alınmayarak yok ediliyor.
Allianoi ilk adım!.. Hasankeyf, Munzur, Karadeniz de sırada bekliyor.
Ülkemizin; Anadolu ve Mezopotamya’nın geçmişi siliniyor.
Oysa, tarih ve kültür ülkemizin aklıdır.
Gelin, elele verelim; insana, bilgiye, aydınlığa yönelik bu katliamı hep birlikte durduralım.
Allianoi karanlığa gömülmesin.

Karikatür: Kemal Coşlu

Hiç yorum yok: