11 Mart 2022 Cuma

TURHAN SELÇUK'U ANIYORUZ

Atilla Atala

Büyük karikatür ustamız Turhan Selçuk'u 12.ölüm yıl dönümünde saygı ve özlemle anıyoruz

Coşkun Göle



Atay Sözer



ZAMAN, TURHAN’A ÇALIŞIYOR
ASLI SELÇUK

“Günümüzün karikatürcüsü dünyamızı değiştirmek, gerekli olan değişiklikleri gerçekleştirmek amacıyla savaşım vermek zorundadır. Tüm insanların eşitliğinden, doğrudan, iyiden yana bir değişim için savaşım. Karikatürist bağnazlığın, cehaletin, çıkarcılığın, bilinçsizliğin, kötülüğün, ihanetlerin karşısında durmalıdır” diyor babam Turhan Selçuk.

Turhan Selçuk, evrensel bir çizgi ustası, caymaz bir Atatürkçü’dür. Düşüncelerinden, politik görüşlerinden en güç koşulların içindeyken bile ödün vermemiş bir aydın, bir mücadele adamıdır. Alçakgönüllü, büyük bir sanatçıdır. Hep ezilenlerin, sömürülenlerin, sesini duyuramayanların yanında olmuştur. 

“Karikatürün ham maddesi insandır, insanın çelişkileri, hırsları, yanılgıları, gözlemleri, özlemleri, umutlarıdır” diyerek insanları, toplumları oldukları gibi gördü, onların şaşırtıcı çelişkilerini süzgeçten geçirdi, eleştirdi.

“Değişmez olayların değişmez özünü yakalayan karikatürist ancak yarına kalacak yapıtlar yaratabilir” diyen Turhan’ın karikatürlerine baktığımızda onun ne denli evrensel, kalıcı, tüm zamanları kapsayan bir yaratıcı olduğu apaçık ortadadır. Turhan geçmişi, günümüzü, geleceği yorumladı. Karikatürleri zamanı aştı, dünyayı kucakladı. Benim görevim Turhan Selçuk ve İlhan Selçuk’u yaşatmak.

İlhan Selçuk’un da yazdığı gibi “Turhan’ın dünyası, yaşadığımız gerçek dünyanın eleştirisiyle oluştu... Coğrafyası dördüncü boyuta yayılır... Zaman, artık Turhan’a çalışıyor...”

- 11 Mart 2022

Hiç yorum yok: