24 Eylül 2019 Salı
Duvarları Delen Çizgiler'e Yasak
Diyarbakır 1 Nolu T Tipi Hapishanesi’ndeki tutsak Mehmet Enes Tunç, çizimlerinin bulunduğu “Duvarları Delen Çizgiler” adlı kitabının hapishane yönetimi tarafından kendisine verilmemesini şikayet ettiği Diyarbakır İnfaz Hakimliği, net kararı verdi. Tunç’un avukatı dosyayı AYM’ye taşımaya hazırlanıyor.
Barış İnan, Cenan Genç, Hüseyin Yıldırım, Mehmet Enes Tunç, Mehmet Boğatekin, Melih Gürler, Ömer (Raman) Özdurak, Serdar Sürücü, Aynur Epli, Menaf Osman, Özlem Özdemir, Zehra Doğan (tahliye oldu) ve birçok politik tutsak, “Duvarları Delen Çizgiler” adlı karikatür kitabıyla bir araya gelmişlerdi. gorulmustur.org tarafından organize edilip, Homur Mizah Grubu’nun desteğiyle kolektif bir çalışmanın ürünü olarak hazırlanan kitap, aynı zamanda orijinallerinin sergilenmesiyle il il geziyor. Ayrıca yurt dışında da sergilenmesi planlanıyor.
TUNÇ’UN ŞİKAYET DİLEKÇESİ
Söz konusu kitap, bu kitapta karikatürleri yayımlanan ve Diyarbakır 1 Nolu T Tipi’nde tutulan Mehmet Enes Tunç’a verilmiyor. Hapishanenin eğitim kurulu başkanlığı tarafından kitabın içeriye verilmemesi üzerine Tunç, Diyarbakır İnfaz Hakimliği’ne şikayet dilekçesi yazdı. Tunç, dilekçesinde şunlara yer verdi: “Kitabın sakıncalı görülüp verilmedi ve sakıncaya gerekçe gösterilen şeylerin tümü maddi dayanaktan yoksun olup soyut kaldığı gibi Anayasa’nın birey hak ve hürriyeti ile düşünce özgürlüğü maddeleriyle çeliştiğinden eğitim kurulu başkanlığı kararının ortadan kaldırılmasını ve yayının tarafıma verilmesi talebinde bulunuyorum.”
İNFAZ HAKİMLİĞİ REDDETTİ
Mahkeme, kitabın Tunç’a verilmemesi noktasında karar vardı. Mahkeme, kararını ise şu sözlerle bildirdi: “Diyarbakır 1 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’nün 19-06-2019 tarihli ve 2019-126 sayılı karar incelendiğinde, hükümlüye kargo yolu ile gelmiş ‘DUVARLARI DELEN ÇİZGİLER ÖZGÜRLÜK TEMALI MAHPUS KARİKATÜRLERİ’ isimli yayının genel içeriği dikkate alındığında detayları kararda belirtilmiş, kurum güvenliğini tehlikeye düşürebilecek hususlar ihtiva ettiği anlaşıldığından 5275 sayılı kanun 62/3 maddesi kapsamında hükümlüye verilmemesine ilişkin kararda usul ve yasaya aykırılığa rastlanılmadığından, verilen kararın ONANMASINA, hükümlünün itirazının REDDİNE karar verilmesine şeklinde karar verilmiştir.”
Bu karar üzerine Tunç’un avukatının dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıyacağı öğrenildi.
KAYNAK:
https://alevinet.com/2019/09/24/tutsak-cizere-kitabi-yasaklandi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder