31 Mart 2024 Pazar

Ahmet Çuhacı'yı da yitirdik

 



Sevgili dostumuz, yazar şair Ahmet Çuhacı'yı da sonsuza uğurladık...


Ahmet Çuhacı, 1950 yılında Konya’nın Çavuş köyünde dünyaya gelmiş bir şair ve öğretmendir. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini babasının memuriyeti nedeniyle farklı yerlerde tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünü bitirdikten sonra yedi yıl kadar öğretmenlik yapmıştır. Hâlen Konya Akşehir’de ikamet etmekte ve sanat faaliyetlerini sürdürmektedir.

Ahmet Çuhacı’nın şiir ve fıkra türlerinde hazırladığı eserleri vardır. Şiirlerinin temel konusu insandır. Anadolu’nun köylüsü, kentlisi, esnafı ve işçisi başta olmak üzere her kesimden insanı onun şiirlerinin temel taşıdır. Sevginin ve iyiliğin gücüne inanmış, adaletin, eşitliğin ve doğruluğun dünyaya hâkim olması gerektiğini savunmuştur. Doğaya dair unsurlara da sıkça yer vermiş, günümüz dünyasında yok olmaya yüz tutan insanî değerleri hatırlatmıştır. Sevgiliyi konu ettiği şiirlerinde de duygularını samimi bir şekilde dile getirmiştir. Eserlerinde atasözlerine, deyimlere ve Türk halkıyla özdeşleşen kalıplaşmış ifadelere ustaca yer vermiştir.

Ahmet Çuhacı’nın ilk şiir kitabı Karanfil Çeliği’dir Ayrıca “Arasta” adlı şiir kitabında, Akşehir’deki Arasta çarşısında yıllar boyunca usta-çırak ilişkisiyle devam ettirilen geleneksel meslekleri ve bu meslekleri icra eden küçük esnafı konu edinmiştir.

“Beş Harfli Alfabedir Sevgi” ve “İki Kişilik Mektuplar” gibi eserleri de bulunmaktadır. Ayrıca fıkra kitabı “Nasreddin Hocalardan Biri” ve aforizmalar içeren Fon-dip notlarıyla da tanınmıştır.

“Sevgi Kuşun Kanadında”, “Kızımın Adı Sevgi, Oğlumun Adı Barış”, “Çocuklar” gibi şiirleri Zülfi Livaneli, Edip Akbayram, Şahabettin Genç tarafından bestelenmiştir.

Homur dergisinde uzun süre çalışmaları yer almıştır.



Hiç yorum yok: