2 Eylül 2020 Çarşamba

Charlie Hebdo yeniden


Charlie Hebdo, tartışılan karikatürleri yeniden yayımlayacak
Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo, bugün Paris’te başlayacak dava öncesinde, tartışmalara neden olan karikatürleri yeniden yayımlama kararı aldı.
2015 yılında radikal İslamcı örgüt El-Kaide tarafından üstlenilen Charlie Hebdo saldırısıyla ilgili dava bugün Paris’te başlıyor. Dergi, bugün satışa çıkacak sayısında büyük tartışmalara neden olan karikatürleri yeniden yayımlayacak.
Derginin Genel Yayın Yönetmeni Laurent Sourisseau, yeni sayıda yayımlanacak başyazısında, “Asla boyun eğmeyeceğiz, asla vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Sourisseau, “Bizi vuran nefret hala burada” dedi.
Derginin eski yayın direktörü Philippe Val karikatürlerin tekrar yayımlanmasının, düşünce özgürlüğünü ‘teröre’ karşı savunmak için ‘harikulade bir fikir’ olduğunu dile getirdi.
Fransa İslam Konseyi Başkanı Muhammed Moussaoui ise karikatürleri ‘görmezden gelme’ çağrısında bulundu. Moussaoui “Karikatürize etme özgürlüğü herkes için garanti altına alınmıştır, sevme ve sevmeme özgürlüğü de öyle. Şiddeti hiçbir şey haklı çıkaramaz” şeklinde konuştu.
SALDIRGANLARA YARDIM EDENLER YARGILANACAK
7 Ocak 2015'te Şerif ve Said Kouachi kardeşler, Paris’te bulunan Charlie Hebdo dergisine girerek aralarında ülkenin en ünlü karikatüristlerinin de bulunduğu 12 kişiyi öldürmüştü. Saldırıyı radikal İslamcı örgüt El-Kaide üstlenmişti. Saldırganların suç ortağı olduğu iddia edilen kişiler de Paris'te bir polisi vurarak öldürmüş ve bir Yahudi marketindeki rehin alma olayında ise 4 kişi hayatını kaybetmişti.
Bugünkü duruşmada yargılanacak 14 sanık, bu saldırıları düzenleyenlere lojistik destek sağlamakla ve silah bulundurmakla suçlanıyor.

Macron'dan Charlie Hebdo karikatürleri açıklaması: İfade özgürlüğüne sahibiz açıklaması geldi.
2015 yılında İslamcıların saldırısına uğrayan Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun, saldırganlara yardım etmekle suçlanan 14 zanlının yargılanacağı davadan önce saldırıya gerekçe olarak gösterilen karikatürleri yeniden yayımlama kararı almasına ilişkin tartışmalar sürüyor.
Sputnik'te yer alan habere göre, Lübnan’a yaptığı ziyaret sırasında konuyla ilgili fikri sorulan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Gazetecilerin ya da haber merkezlerinin editöryal seçimleri hakkında yargıya varmak bir cumhuriyetin başkanının vazifesi değildir, asla. Çünkü biz ifade özgürlüğüne sahibiz” dedi.
Macron ayrıca birbirine nezaket ve saygı göstermenin, ‘nefret diyalogundan’ kaçınmanın Fransız vatandaşlarının görevi olduğunu da ekledi.

Hiç yorum yok: