25 Şubat 2019 Pazartesi

Sabahattin Ali 112 Yaşında

41 yıllık kısa yaşantısına üç roman, on öykü, iki şiir kitabı ve yedi kitap çevirisi sığdırmış olan yazar 25 Şubat 1907’de Edirne Eğridere’de dünyaya geldi. Sadece edebiyata değil Türk müziğinin onlarca güzel bestelerine de sözleriyle ilham kaynağı oldu.
Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz, Mim Uykusuz’la birlikte çıkardıkları Marko Paşa dergisi aralarında Homur’un da olduğu çeşitli mizah hareketlerine örnek oldu.

Çizim:Atilla Atala

1948 yılında Bulgaristan sınırında bir adam öldürülüyor. Bu adam; romancı, öykücü, şair ve bugüne değin çıkmış en yürekli mizah dergisi olan Marko Paşa'yı çıkartanlardan biri olan Sabahattin Ali’den başkası değildir.
Kim öldürmüştü bu değerli yazarı? 
Tüm faili meçhuller gibi rivayet çeşitliydi.
Resmi açıklamaya göre onu sınır dışına kaçırmak isteyen Ali Ertekin adlı bir kaçakçı, onun goministliği karşısında milli duyguları tahrik olup gereğini yapmıştır!
Bir başka rivayete göre, sorgu sırasında dayanıksız çıkmış ve işkencecilerin elinde kalmıştır!
Gerçeğe daha yakın bir söylentiye göre de derinliklerinden gelen boğuk bir ses;
“Sınırdan bırakın, sonra arkasından vurun” komutunu vermiş, bu emir hemen yerine getirilmiştir.

Bu yıl ölümü üzerinden 70 yıl geçtiği için eserleri telif yasasına göre serbest kaldı. Bu yüzden ne yazık ki tüm yazıları yağmalanmaya başladı her yayınevi onun eserlerini sorumsuzca yayınlıyor artık, kaliteye bakmadan.

Bugün onun 112. yaşını kutluyoruz…
İyi ki doğmuşsun Sabahattin Ali…

Hiç yorum yok: