7 Ocak 2019 Pazartesi

CHARLIE HEBDO katliamının yıl dönümü...



7 ocak 2015 tarihinde CHARLIE HEBDO mizah dergisi dinci İŞİD  militanları tarafından basılarak basın tarihinin en kanlı katliamlarından birini gerçekleştirdi. Hayatını kaybedenleri bir kez daha saygıyla anıyoruz.

Charlie Hebdo saldırısında öldürülenler

Jean Cabut (Cabu)
1938 yılında doğdu. 1960’da dergiye öncülük eden Hara-Kiri dergisine dahil oldu. 1970’lerden beri çizgili röportajın öncülüğünü yapıyordu. Televizyonda “Cevap Hakkı” programında çalıştı. Mon Beauf kötü karakterinin yaratıcısıydı. Caz müzik tutkunuydu.

Georges Wolinski
80 yaşındaydı. Cabu ile birlikte Fransa karikatüristlerinin öncülerindendi. 1960 yılında Hara-Kiri dergisine girdi. 1969’da Charlie Hebdo’nun kurucularının arasına katıldı. Légion d'honneur Nişanı sahibiydi. Tiyatro ve sinema alanında da yazarlık yaptı. “Aptallar Kralı”, “Bu kadınlar hep aynı şeyi düşünüyor”, “Kadınlar Köyü” kitaplarının yazarıydı.

Stéphane Charbonnier (Charb)
1967 yılında doğdu. 2009'da derginin yayın yönetmeni oldu. 2011 yılında "Şeriat Hebdo" özel sayısından sonra, büronun kundaklanmasıyla birlikte polis koruması altındaydı. Hem kendisi hem de binada bulunan koruma memuru öldürüldü.

Bernard Verlhac (Tignous)
1957 yılında doğdu. Dergi dışında, Marianne dergisi, Fluide glacial, L'Express, VSD, Télérama ve L'Humanité yayınları için yazıyordu. 2008 yılında, yazı işlerinin tehdit almasına neden olan Daniel Leconte’un “Aptallarca sevilmek ne kadar zor” belgeseli nedeniyle Wolinski, Cabu ve Cavanna ile birlikte Cannes Festivali’ne katılmıştı.

Bernard Maris (Bernard Amca)
Ekonomist ve köşe yazarı. Paris 8 Üniversitesi’nde Avrupa Araştırmalar Enstitüsü öğretim üyesiydi. France Inter radyosunda program yapıyor ve bazı gazetelerde yazıları yayımlanıyordu. 2002 Genel Seçimler için Yeşillerden adaydı.

Philippe Honoré (Honoré)
1941 yılında doğdu. Honoré, dergi için düzenli olarak çiziyordu. İlk karikatürü 16 yaşındayken Fransa’nın en önemli bölgesel gazetelerinden Sud-Ouest’da yayımlandı.

Mustafa Ourad
Dergide düzeltmenlik yapıyordu. Henüz Fransa vatandaşlığı elde etmişti.

Michel Renaud
Clermont-Ferrand Belediyesi eski müdürlerindendi. Bir etkinlikle ilgili fotoğrafları Cabu'ye bırakmak için dergiye gelmişti. Derginin misafiri olarak toplantıda yer alıyordu

Elsa Cayat
Psikoanalist. Derginin köşe yazarıydı. 54 yaşındaydı.

Frédéric Boisseau
Dergiye tamirat için gelmişti. Lobide öldürüldü. 42 yaşındaydı.

Franck Brinsolaro
Polis memuru. Ölüm tehditleri alan Charb'ın koruması olarak atanmıştı. 49 yaşındaydı.

Ahmed Merabet
Polis. 42 yaşındaydı. (HK)

Hiç yorum yok: