15 Ocak 2019 Salı

Canol Kocagöz Karikatür Sergisi







Karikatürist Canol Kocagöz'den Kavel Direnişi anısına "DİRENİŞTEN GREVE" karikatür sergisi 
Fotoğraf:Muhittin Köroğlu



Emek sömürüsünün tarihi, aynı zamanda işçi direnişlerinin tarihidir. Bu mücadele belirler hayatı. Sermayenin yaşamın her alanına saldırısı, varlığını sürdürebilmek için devam ediyor. Elbette, işçilerin buna karşı mücadelesi de. Zaman zaman zayıflasa geri çekilse de her daim tek umut işçilerin mücadelesinde, kazanımında.

28 Ocak 1963 günü başlayan Kavel işçilerinin grevi de işte böyle umut oldu işçilere. Gücünü haklı olmaktan alan Kavel işçileri, ülkemizde grev hakkını kullanabilmenin öncüsü oldu ve bugün Kavel grevcilerinin türküsünü söylemeye devam ediyor işçiler.

“Direnişten Greve”sergisi, Kavel grevini anmayı ve aynı zamanda bugün mücadele eden direnen işçilerin mücadelesini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Sergide yer alan çizgiler ile karikatürler, işçi sınıfının çizerlerinden Canol Kocagöz’e ait. Karikatürlerini grev çadırlarında, direniş alanlarında, fabrika duvarlarında sergileyen Canol Kocagöz’ün bu sergisi de sömürüyü, direnen işçileri, grevleri ve işçi sınıfının mücadelesine duyduğu inancı ve sevgiyi anlatıyor.

Bu sergide yer alan karikatürler, direnişlerde, grevlerde, işgallerde yaratıldı ve hayata geçirildi; işçilerin evi olan mekanlarda, sendikalarda, siyasi mücadele yürüten dergi ve yayınlarda, fabrika duvarlarında, grev çadırlarında, günlük gazetelerde ve işçi-emekçilerin mizah gazetesi Homur’da yer aldı; işçilerin mücadele ettiği, direndiği pek çok yerde direnişlere grevlere eşlik etti.

“..toplumu geriye götürmeye çalışan sınıfsal güçlere karşı her zaman refleksli ve atak olan karikatür daima emekten yana ve taraflı. Aynı zamanda tavizsiz ve neşeli.
Karikatür toplumsal hayatımızın hiç solmayan çiçeği.
Dağlarda meşe ağacı kadar sağlam, köklü ve daima ayakta.
Bazen de yağışı bekleyen kardelenler kadar saf, canlı ve
özgür…” çizgiler, “Direnişten Greve” sergisiyle Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde.


TARİH/SAAT
27 Ocak 2019 Pazar 18:00

YER
Nâzım Hikmet Kültür Merkezi

Bahariye Caddesi Ali Suavi Sokak No: 7 34714 Kadıköy İstanbul


Hiç yorum yok: