29 Nisan 2016 Cuma

Çetinkaya ve Karan'a Hapis


Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun 12 çizerinin katledilmesinin ardından çıkan özel sayısının kapağını dayanışma için köşelerinde yer verdikleri için yargılanan gazetemiz yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan hakkındaki dava karara bağlandı.
Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya'nın avukatı Bülent Utku savunmasında, "Basın Kanununun, 11'inci maddesine göre, süreli ve süresiz yayınlarla eser sahibi, yani yazıyı yazan, çizimi yapan kişi sorumludur. Müvekkillerin köşeleri dışında gazetedeki diğer yazı ve çizimlerden sorumlu tutulmalarına olanak yoktur" dedi.
Utku, "Gazete ile dağıtılan ve Charlie Hebdo dergisinden alınmış 4 sayfalık seçkilerde çizilenler Müslümanlar değildir. Çizilenler silah taşıyan terör yanlılarıdır. Gazetede yayınlanmış karikatürlerin hiçbirisinde Müslümanlık vurgusu yoktur. Yayınlanan karikatürlerdekiler, Charlie Hebdo dergisini basarak terör eylemi yapabilecek zihniyette gibi gözüken, tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Davutoğlu tarafından da kınanan kişilere benzemekte, onlara bir atıf içermektedir" diye konuştu. Utku müvekkillerinin beraatlerini talep etti.

İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, davayı karara bağlayan mahkeme,  "suçun işlenme şekli", "suçun işlendiği zaman", "suçun işlendiği yer suç konusunun önem ve değeri", "Meydana gelen tehlikenin ağırlığı", "Faillerin bu davada kasta dayalı kusurlarının ağırlığı"nı dikkate alarak  "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik" suçundan sanıkları ayrı ayrı 2'şer yıl hapis cezasına çarptırdı.
İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, karar sonrası şikayetçiler  tekbir getirdi.

Mahkeme, yargılamada Karan ve Çetinkaya'nın pişmanlık göstermeyen davranışları olduğunu belirterek cezada indirim yapmadı. Mahkeme ayrıca "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçunun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beratlerine karar verdi. 
Ceyda Karan, karar sonrası ilk açıklamayı Twitter'dan yaptı. Karan, "İki yıllık hapis cezamız liberal faşistlerimize armağanımız olsun..  #JeSuiCharlie" yazdı 
KAYNAK:Cumhuriyet

Charlie Hebdo'da yapılar katliamdan sonra içlerinde Ahmet Davutoğlu'nun da bulunduğu dünya liderleri cenazelere katılarak bu olayı lanetlemişti...


Hiç yorum yok: