5 Aralık 2015 Cumartesi

Sinan Gürdağcık'ı Kaybettik


Mizah dünyası bir ustasını daha kaybetti ne yazık ki; Sinan Gürdağcık 5 Aralık günü aramızdan ayrıldı.

Sinan Gürdağcık, 1953 yılında Edirne’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladıktan sonra 1972 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ( şimdiki Mimar Sinan Üniversitesi ) Yüksek Heykel Bölümüne girdi. İlk karikatürleri 1970 yılında, Günaydın Gazetesi’nin Mizah Eki olan Ustura’da yayınlandı. 1973 yılında, Salata dergisinde başlayan karikatür ve çizgi roman çalışmalarını Gırgır, Çarşaf ve Çivi adlı mizah dergilerinde sürdürdü.

1979 yılından sora bağımsız çalışmaya başladı ve Hayat, Ses, Hey, Tele Magazin, Bravo, Elele, Milliyet Gazetesi Mizah Sayfası, Milliyet Çocuk, Milliyet Kardeş, Çekirge, Türkiye Çocuk, v.b. dergi ve gazetelerde karikatürleri ve çizgi romanları yayınlandı. Birçok kaset ve plak kapağı yaptı. TRT Televizyonu için skeçler ve parodiler yazdı. Kandemir Konduk, Müjdat Gezen, Sadık Şendil ve Ahmet Üstel’le birlikte Güldürü Üretim Merkezi’nin kuruluşunda bulundu ve Güneş Gazetesi için hazırlanan Güm adlı sayfaya karikatürler çizdi. Bir süre Yeni Asır Gazetesi’nin mizah eki olan Gıcık adlı dergiyi hazırladı. Ses Dergisi’nin mizah eki olan Atmaca’ya çizdi ve bu ekin mizah yönetmenliğini yaptı.

Bir dönem, “Gazete” adıyla yayınlanan bir gazete için “Mazete” adlı bir mizah eki hazırladı ve yönetti. Derviş Pasin ve Ateş Benice’nin TRT için hazırladıkları Evliya Çelebi, Servinin Fırçası, Uykudan Önce, Neden Çizgi Boğaç Han v.b. çizgi film çalışmalarına senaryo, story board, layout, background aşamalarında katkıda bulundu. Çizgi Roman üzerine araştırma yazıları yazdı. Çocuklar için hazırlanmış hikaye, roman ve eğitime yönelik çok sayıda kitabı resimledi. Çevre Bakanlığı, TRT ve Korozo firması için, çocuklarda çevre bilincini geliştirmeye yönelik çeşitli çizgi filmler hazırladı.

Özel Televizyon kanalları için hazırlanmış Sarı Trampet, Sezen Aksu Show, Abuzer Şov, Meltem Cumbul’un yarışma programı, Hayvanlara Dokunduk v.b. diziler ve programlar için çizgi filmler yaptı. Çeşitli firmalar için eğitim, tanıtım ya da reklam amaçlı çeşitli çizgi film, web siteleri ve etkileşimli cd’ler hazırladı, logo ve tipler tasarladı.

Halen Ebe Sobe ve Petro Haber dergilerinde çizgi romanları yayınlanan Sinan Gürdağcık, kitap resimleme ve çizgi film çalışmalarını da sürdürmektedir.
Mırnav, Çomar, Zehir Hafiye, Murat 132, Pompacı Kamil, Volkmen Vedat, Meloş, Süpürmen, Kenan The Berber, çizerin en bilinen tiplemeleridir.

Hiç yorum yok: