7 Eylül 2014 Pazar

Mecdiyeköy Cinayeti

Atay Sözer (Ocak 2013/ Homurcuk)

Atilla Atala

'KAYNAK:gercekgundem.com

Mecidiyeköy'de iş cinayetiyle ölen 10 işçinin hesabını sormak için halk, Cevahir AVM önünden şantiyeye doğru yürüyüş düzenledi.

Mecidiyeköy’de 10 işçinin ölümüne neden olan asansör kazasının yaşandığı rezidans inşaatının önünde sendika ve sivil toplum kuruluşları ortak basın açıklaması yaptı. Bu sırada kalabalığın arkasında bulunan ve polise taş ve şişe atan gruba polis müdahale etti. Müdahalenin ardından kalabalık bir anda dağılırken, Mecidiyeköy sokakları karıştı.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikası (KESK), Türk Tabipler Odası, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) İstanbul Şubeler Platformu ile aralarında çeşitli siyasi ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin bulunduğu kalabalık bir grup, saat 17.00 sıralarında kazanın yaşandığı rezidans inşaatı önüne geldi. Burada katılımcılar adına yapılan ortak basın açıklamasını DİSK Genel Sekreteri




Arzu Çerkezoğlu okudu.
Çerkezoğlu, “Bir kez daha sesleniyoruz; Çalışma yaşamını, iş yasalarını ve mevzuatını, katılımcı ve demokratik bir yaklaşımla, her kademedeki emekçilerin sigortasız ve güvencesiz bırakılmasını önleyerek, sendikasızlaştırmayı değil sendikalı olmayı özendirerek, kayıt dışı çalışmayı engelleyerek insanca bir yaşamı sürdürecek ücretle çalışılmasını sağlayarak düzenlenmesi hükümetin görevidir. Bu yapılmadığı taktirde ölen her işçinin sorumlusu sermaye ve bu önlemleri almayan hükümettir. İş cinayetlerinin artışına neden olan taşeron sistemi derhal yasaklanmalıdır. İşçi sağlığı ve iş güvenliğini piyasaya devreden iş güvenliği yasası kaldırılmalı, tüm denetim yetkisi emek ve meslek örgütlerine verilmelidir” dedi.

AÇIKLAMA SIRASINDA MÜDAHALE
Çerkezoğlu’nun ardından çeşitli örgüt temsilcileri söz alarak konuşma yaptı. Bu sırada grupta bir hareketlenme yaşandı. Polis, kalabalığın arkasında bulunan ve sokağa barikat kurarak polise şişe atan bir gruba biber gazı ve TOMA’lardan su sıkarak müdahale etti. Müdahalenin ardından kalabalık farklı yönlere kaçıştı. Polis, Mecidiyeköy Meydanı’na kadar kovaladığı küçük bir gruba arka arkaya gaz bombası atınca ortalık savaş alanına döndü. Bu sırada yoldan geçenler de gazdan etkilendi. Bir grup Arap turist bu sırada zor anlar yaşadı. Turistlerin yardımına meydanda çiçek satanlar koştu. Yüzü yıkanan turistler daha sonra hızla yollarına devam etti.
Farklı sokaklarda barikat kuran eylemcilerin tamamı polis müdahalesinin ardından dağıtıldı.
CHP'li milletvekili Mahmut Tanal ise, TOMA'nın üzerine çıkarak işçilere yapılan müdahaleye engel olmaya çalışıyor.


Yürüyüş kortejinin en önünde DİSK-KESK-TTB-TMMOB imzalı "Kaza değil, kader değil, Cinayat" yazılı pankart bulunuyor. Yürüyüşe bir çok parti, sivil toplum örgütü ve halktan geniş katılım var. Beşiktaş'ta bugün saldırıya uğrayan grevdeki Beltaş işçileri de yürüyüşe katıldı.




Hiç yorum yok: