21 Ağustos 2012 Salı

Karikatürleriyle Canol Kocagöz




  • Karikatürleriyle Canol Kocagöz...
  • Özcan Yaman


  • “... Bu albümdeki her çizginin, kendi başına yansıttığı mizah dolu ustalığın yanında -veya ardında- tüm albümlerin, çizgilerin ve ustalıkların özgür yaratışı için zorunlu kamu desteği ve özerkliği uğruna en önde verilmiş mücadelenin yattığını, dolayısıyla ek olarak öylesine yoğun bir zaman ve emek ürünü olduklarını görmemiz dileğiyle…” Yılmaz Onay


    KESK/Kültür Sanat-Sen tarafından, Karikatür Sanatçısı Canol Kocagöz’ün “Bir Kara Komedi” isimli Karikatür albümü geçtiğimiz ay çıktı. Bu albüm aynı zamanda yıllarını devrimci mücadeleye vermiş bir sanatçı ile bir emek örgütünün iş birliğinin güzel bir örneği. Canol Kocagöz yalnızca karikatür yaparak köşesinde duran bir sanatçı olmayıp, aynı zamanda toplumsal muhalefette sıkı bir aktivist olarak da mücadeleci kimliği ile tanıdığımız bir karikatürist. Demokratik kitle örgütleriyle bir çok projelerin gerçekleştirilmesinde yer alan, bilgi birikim ve deneyimlerini gençlerle paylaşan emekçi bir dosttur. Homur mizah dergisinin, yıllardır taviz vermeden çıkmasını sağlayandır.

    Onu çalışmadan görmek mümkün değildir. Bir gün habersiz evine gittim. Masasına ilişmiş önünde boyalar çizip duruyordu. O an açtım video kameramı başladım kayda. Bir yandan soruyorum bir yandan çekime devam ediyordum. Profilo direnişinden, Kavel direnişine ve karikatüre başlayışına kadar bir çok anılardan konuştuk. Spontane gelişen bir yarı röportaj yarı anı yüklü söyleşi olmuştu. Bir gün karikatür albümünü çıkartmaya hazırlandığını söyledi ve bu albümü ile birlikte verilen CD ortaya çıktı.
    Canol Kocagöz bir çok kişisel ve karma karikatür sergileri açmıştır, Karikatürleri kitap ve dergilerde yayınlamıştır. Emek-sermaye mücadelesinde Kocagöz’ün karikatürleri taraf tutar. Tuttuğu taraf işçi sınıfının tarafıdır. Dünyaya emek açısından bakmanın karikatürleridir. Hak hukuk ve adalet arayışının mücadelesi vardır karikatürlerinde. Seksen sayfalık albümünde hepimizin bildiği ve belki de unutulmakta olan geçmişi bizlere hatırlatıyor. Hafiften güldürürken de düşündürüyor. Hayatı bir komedi haline getirenlerin yarattığı karalığı bizlere gösteriyor. Albümün ismi “Bir Kara Komedi” evet yaşadıklarımız bir komedi ama kara bir komedi  dedirtiyor. Seçim sisteminin adaletsizliğinden, Avrupa Birliği aldatmacasına, Kıdem tazminatlarının gasbedilmesinden, Yaşam alanlarının talanına, HES ve çevre sorunlarına, Kürt sorunundan, F tiplerine ve iktidarın medya üzerindeki baskılarına kadar seksen karikatürüyle meydana getirilmiş bir albüm “Bir Kara Komedi”.

    Ayrıca albümle birlikte verilen ve benim tarafımdan hazırlanan CD’de yarı belgesel bir Canol Kocagöz göreceksiniz. Yılmaz Onay ve Yavuz Demirkaya’nın ön sözleriyle başlayan albümün, Canol Kocagöz şu satırlarıyla son sözünü söylüyor; “ Toplumu geriye götürmeye çalışan sınıfsal güçlere karşı her zaman refleksli ve atak olan karikatür: Daima emekten yana ve taraflı. Aynı zamanda tavizsiz ve neşeli. Karikatür toplumsal hayatımızın hiç solmayan çiçeği. Dağlarda meşe ağacı kadar sağlam, köklü ve daima ayakta. Bazen de yağışı bekleyen kardelenler kadar saf, canlı ve özgür...” (İstanbul/EVRENSEL   21-8-2012)

  • İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
  • 1 yorum:

    Unknown dedi ki...

    Seni "sahnede" yeniden görmek ne güzel. En kısa zamanda kitabını edineceğim ve fikrimi söyleyeceğim. Gözlerinden öperim...