5 Nisan 2011 Salı

Silivri Mizah Haftası Devam Ediyor



Veysel Donbaz-Canol Kocagöz

Prof.Tayfun Akgül



Silivri Belediyesi tarafından 1- 7 Nisan tarihleri arasında Homur Mizah ve Karikatür Grubu’nun katkılarıyla gerçekleştirilen “1 Nisan Mizah Haftası”, “Allianoi’nin Perisi YOK ETTİ DSİ’nin Velisi” ve “Su Yaşamdır, Yaşamımız Satılık Değildir” sergilerinin Silivri Kültür Merkezi’nde açılışı ile başladı.


1 Nisan tarihinde “Allianoi’nin Perisi YOK ETTİ DSİ’nin Velisi” ve “Su Yaşamdır, Yaşamımız Satılık Değildir” sergilerinin açılışında Silivri Belediye Başkan Vekili Süheyl Kırkıcı ve Homur Karikatür ve Mizah Grubu yazar ve çizerleri söz aldı. Birbirinden renkli konuşmaların yapıldığı açılışta “mizah” konuşuldu. Karikatürcü Canol Kocagöz 1 Nisan’ın tüm dünyada tatil edilmesi talebi açılışa renk kattı.


Açılışta ilk olarak söz alan Başkan Vekili Süheyl Kırkıcı, Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın pazartesi gününden itibaren programa katılacaklarını ilettiler. Oğuz Aral’ın Silivri doğumlu olduğunu hatırlatan Kırkıcı, “Her gününüz 1 Nisan Şaka Günü gibi çoşkulu, ve gülümsemesiyle dolu olsun” diyerek konuşmasını bitirdi.Homur Grubundan ilk olarak söz alan Canol Kocagöz, “Tüm Dünya 1 Nisan Şaka Günü adına buradayız, Silivri halkı da bu amaçla burada.” Vurgusunu yaparak 1 Nisan’ın tüm dünyada insanlar tarafından kabul gördüğünü ve bu günde insanların birbirlerine şaka yaptıklarına değindi. Bu günü kabul ettiklerini ve Karikatürcüler Derneği’nin de bunu deklare ettiğini anlattı. “Bu gününün tatil edilmesini istiyoruz.” diyen Kocagöz “ Burada, Silivri’de en büyük şakalar dönüyor, şakaların en büyüğü dönüyor. Bu konuya dergide de ufakta olsa yer verdik” d
iyerek güncele gönderme yaptı. Bu haftanın ve etkinliğin ilk olduğunu, Türkiye’de ilk kez Silivri’de kutlanmasına değinerek, “Dünya Şaka Günü’nü Silivri’ye taşıdık.” diyen Kocagöz “Türkiye’de bu günlerde burada kutlanması da bir şakadır. Benden bu kadar şaka.” diyerek konuşmasını bitirdi.


Daha sonra söz alan Karikatürcü ve Senarist Atay Sözer Silivri denilince ilk aklına gelen şeyin önceleri yoğurt olduğunu anlattı. Sözer, “Sonra günün birinde birileri bize bir şaka yaptı. Silivri’de bir bina yapılmaya başlandı. Sonra bu binanın güzel bir hapishane olduğunu öğrendik. Boş olmaz dediler, doldurmaya başladılar” dedi. Artık Silivri’nin sadece cezaevi ve yoğurduyla değil, artık Mizah Haftası ile de anılacağına değinerek Atay Sözer konuşmasına son verdi.


Karikatürcü Burak Akerdem yaptığı kısa konuşmada dünyanın Şaka Günü’nü kutladı ve herkes için barış ve huzur dolu bir dünya diledi.


Şair ve yazar Yaşar Miraç su ile ilgili “Sucuk” ve Ruhi Su için yazdığı “Ruhi Su Türküsü” şiirlerini seslendirdi. Fotoğraf sanatçısı Özcan Yaman, son dönemde yaşanan olaylarda kimin kime şaka yaptığının karıştırıldığını değinerek, “Bizler de, biz sanatçılar da kimin kime şaka yaptığını karıştırdık.”dedi. “Bu yılın en büyük şaka ödülü Ahmet’e verilmeli” diyen Yaman, İmam’ın Ordusu kitabına gönderme yaptı. Japonya’daki olaylar, suyun ranta çevrilmesi gibi konuları mizahın diliyle ön plana çıkarılabileceğini söyleyen Yaman, son olarak böyle bir etkinliği düzenlediği için Silivri Belediyesi’ne teşekkür ederek konuşmasına son verdi.


Konuşmaların sona ermesiyle sergi açılışı ve kokteylde davetliler ve sanatçılar bir araya geldiler.


01 Nisan Mizah Haftası boyunca karikatürcü ve sanatçılar, pek çok söyleşi, karikatür ve mizah atölyeleri ile 7’den 70’e Silivrililerle buluşacak. Ücretsiz katılım yapılabilecek atölyelerde, katılımcılar “mizah” ustalarıyla ve “mizah” la tanışacaklar.


Kemal Sunal’ın Şaban tiplemesi ise bu haftada Öğretim Görevlisi İrfan Ongar tarafından işlenirken, mizahın sinema üzerine etkileri de tartışılacak. Mizah denilince akla gelen sinemamızın önemli bir ismi de yine bu hafta içinde hatırlanacak.


Türk Halk Müziği Sanatçısı Handan Aydın tarafından 07 Nisan, 20.00’de gerçekleştirilecek olan konserle dopdolu bir mizah haftası sona erecek.

Hiç yorum yok: