24 Temmuz 2010 Cumartesi

KATLEDİLEN ÇİZERLER


22 Temmuz 1987 tarihi Filistinli çizer Naci El Ali'nin Mossad tarafından katledilişinin yıldönümüydü. Homur mizah grubu, Filistin halkıyla dayanışma derneğiyle birlikte Naci El anısına bir yarışma düzenlerken, bizim de katledilen bir çizerimiz olduğunu anımsatmak istedik.

Hanzala karakterinin yaratıcısı Naci El Ali'den 9 yıl önce de İbrahim Güngör'ü katletmişlerdi.
Naci El Ali için bilgi : http://bizimhanzala.blogspot.com/

Elbette katledilen çizerler bu kadarla sınırlı değil, Sivas Madımak katilamında hayatını kaybeden Asaf Koçak'dan aşağıdaki bölümlerde söz ettik.
Şili'de Faşit Pinochet'in darbesi sonucu katledilen pek çok aydın arasında bir çizer de vardı Santiago Nattino...
İBRAHİM GÜNGÖR
(1959-1978)

19 yaşındaydı. Halk düşmanı faşist katillerce 6 Haziran 1978 günü katledildi. Faşistlerin, gerici güçlerin bu kanlı eylemi gerçekte ilerici, yurtsever düşünceye, sanata, çizgiye, mizaha yöneltilmişti. İbrahim bunun ilk kurbanı oldu.





İbrahim Güngör İstanbul,Yıldız Teknik Üniversitesinde okurken ırkçı ,ülkücü faşist çetelerce kaçırılarak öldürülen bir karikatürcü arkadaşımızdı. Ne yazık ki çizdiği karikatürlerden büyük bir bölümüçantasında bulunduğundan kaçıranlar tarafından yok edilmiştir, çünkü çantasında bulunan karikatürlerinin büyük bir bölümünün konusu faşist çetelerin halka saldırılarını anlatan karikatürlerdi. Kaçıranlar bu karikatürleri görünce infaz emrini vermişlerdir büyük bir ihtimalle. Ayrıca İbrahim o zaman çatışmaların en yoğun olduğu İstanbul'un Gültepe semtinde yaşıyordu. Gırgır ile Politika gazetelerine çiziyor, Karikatürcüler Derneği' nin o zaman çalışma ilkeleri içinde olan demokratik kitle örğütleriyle beraber çalışma gurubu içinde görev aldı.Kendisinin de küçük bir rolde oynadığı Rıfat Ilgaz'ın Hababam Sınıfı Filminden dolayı DİSK Sine Sen'in yayın ve gazete işlerinde görev almak istemiş ve çalışmıştı. Dernekten ayrıldıktan sonra evvela Sine Sen'e uğramış oradan da okuluna geçmiş. O arada faşist eli kanlı katillerce kaçırılmış, katledilmiş, cesedi de Davutpaşa'da Atatürk Öğrenci Yurdunun arkasına battaniye içine sararak atılmıştır.


İbrahim Güngör'ün Halk Sağlığı Karikatür sergisine gönderdiği bir karikütürü

1 yorum:

Yeraltından Notlar (¡) dedi ki...

Etkileyici bir site, tebrikler. Çalışmalarınızda kolaylıklar..

Not: Blog listemdesiniz.